Hiton hyvä mustikka-kaurakakku

Kuten todettua jo tullut on, harrastan intohimoisesti ruokajournalismia ja –kirjallisuutta. Ainut kausi aikuisiällä, jolloin en ole pystynyt ruokapornoa vilkuilemaan, on ollut pahoinvointinen raskausaika. Tauon jälkeen palasin nopeasti ”alan julkaisujen” pariin, ja olen jo löytänyt uusiakin intohimoja, verkon ihmeellisestä maailmasta. Nyt olen hulluna ruoasta keskustelevaan sosiaaliseen mediaan.

Erityisen innoissani olen tutkinut ruokablogeja. Mietin myös, voiko omaani kutsua sellaiseksi. Yksi kehitysaskel tiellä ruokablogistin titteliä kohti olisi se, että kerrankin vain jakaisi jonkun hyvän reseptin ilman isompia lätinöitä. Yritetään sitä nyt ja pidetään tarina suht lyhyenä:

Tällä viikolla teimme Kakkujen kuningattarista vadelmilla ja banaanilla täytettyä pitsitorttua. En ehkä onnistunut tekemään rapeita pohjia ihan nappiin, mutta maku oli ok. (Resepti kera parin muun tärpin ja perusteellisen kakkukirjan arvion löytyy Leena Lumen blogista.)

Olen ruokasomeen tutustuessani oppinut paljon uutta. Olen esimerkiksi hoksannut, että keliaakikoilla on todella aktiivinen someyhteisö. Olen itse asiassa muutaman sattuman kautta vasta viimeisen puolen vuoden sisällä tajunnut, että keliakia on oikea sairaus, ei siis mikään ”mua pierettää aina jäätelön jälkeen” –tyyppinen pikkuvaiva. Ymmärränkin todella, miksi keliaakikot haluavat jakaa hyviä reseptejä: ne tulevat oikeaan tarpeeseen!

Mantelipitsi muistuttaa äitini mustikka-kaurakakkua, joka luvalla sanoen on ihan hemm… hiton hyvää. Kakku sisältää lusikallisen vehnäjauhoja, mutta jos jauhotilkan korvaa perunajauhoilla, kakusta tulee gluteeniton. (Varmaan gluteeniton jauhoseoskin käy, mutta en tunne tuotetta.)

Pitemmittä puheitta: Tässä paras mustikkakakku kaikille teille ruokasomelaisille, jotka gluteenittomia reseptejä etsitte. Saa jakaa, testata ja kommentoida!

Ruokavaliottomat voivat muuten leipoa tätä vaihteeksi luomutuotteilla. Se tekee hyvää :)

Ihania naistenpäivän kakkukahveja kaikille!

Mustikka-kaurakakku
(gluteeniton/ luomu)

5 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia/ luomu)
2,5 dl sokeria (luomu)
1 rkl jauhoja (gluteeniton/ luomu)
1,5 tl leivinjauhetta
2 munaa (luomu)
150 g sulatettua voita (luomu)

Täyte:
4 dl kuohukermaa (luomu)
1 prk rahkaa (luomu) TAI 1 prk Mascarpone-juustoa (luomu)
sokeria (luomu)
mustikoita

Yhdistä kaurahiutaleet ja sokeri. Lisää jauhotilkkaan sekoitettu leivinjauhe. Sekoita joukkoon munat ja sulatettu voi. Taputtele kauraseos leivinpaperille kahdeksi ison kakkupohjan kokoiseksi kiekoksi (ja huomioi, että pohjat leviävät hieman uunissa). Paista pohjia 175 asteessa n. 20 minuuttia.

Siisti pohjien reunat heti uunista otettua, eli leikkaa tummuneet kohdat pois ja muotoile levyt pyöreiksi. Jäähdytä hyvin ja irrota pohjat leivinpaperista lastalla. Siirrä toinen alustalle, johon kokoat kakun.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon rahka tai tuorejuusto. Mausta sokerilla suun mukaiseksi. Levitä puolet pohjalle, ja ripottele pinnalle reilusti mustikoita (pakastemarjat jäisinä). Nosta päälle toinen pohja ja lisää loppu kermaseos sekä reilusti mustikoita. Anna kakun tekeytyä yön yli jääkaapissa, jolloin pohjat pehmenevät helposti leikkautuviksi.

 

P.S. Gluteeniton kakkuvinkki jouluun löytyy aiemmasta postauksestani, sekin sika hyvää! Ottakaa talteen ensi joulua varten!

Lue kommentit

  1. Mira Tuohenmaa-Virtanen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

    Tää on maailman paras kakku! Ja enpäs ollut ajatellutkaan, että on gluteiiniton noinkin helposti. Kiitti vinkistä!

    • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

      Tuntien rakkaan serkkuni alias siskoni suitsait-sukkelan tyylin, muistutan vielä: Kaura käy keliaakikoille, mutta sen pitää olla ns. puhdasta kauraa. Elovenan sun muiden seassa siis ilmeisesti aina pölisee muuta viljaa. Mutta jos ostaa gluteenittomia kaurahiutaleita kakku on gluteeniton.

      En kyllä tunne gluteenittomia tuotteita yhtään, enkä ole kaurahiutaleita kokeillut, mutta eikö se ole samaa kauraa ja samoja hiutaleita samoin leivontaominaisuuksin, mutta vaan puhdasta?

      Ken tietää, saa kommentoida!

  2. Satu Tuominen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

    Jenniä vielä vähän autan aiheeseen vihkiytyneenä keliaakikkolapsen äitinä kts. pönötystäjapöhinää.fi ( S-blogit )
    Monille keliaakikolle käy kaura, mutta silloin tosiaan sen pitää olla tehty ”erillisissä olosuhteissa” eli ei normaalilinjastolla. Keliaakikko voi sairastua pienestäkin hipusta väärää viljaa ja siksi monet valmistajat eivät ole oikeutettuja käyttämään ”gluteeniton” -nimikettä tuotteissaan, vaikka se olisikin tehty keliaakikolle soveltuvista ainesosista.
    Samasta syystä kotioloissa keliaakikolle on aina omat leivänpaahtimet, leikkuulaudat, voit, juustohöylät, jne. Gluteenittoman leivät ja leivonnaiset pitää olla erillisillä tarjoilulautasilla, eri aikaan paitaa ne uunissa, jne.
    Aitokaura ja gluteenittomiksi ilmoitetut kaurat on tehty ”puhtaissa olosuhteissa” eli joukkoon ei ole vahingossa voinut eksyä murustakaan vehnää, ohraa tai ruista.
    Pienikin määrä viljaa voi sairastuttaa keliaakikon – tai aiheuttaa sen, ettei suolinukka pääse paranemaan. (Vilja siis tuhoaa suolinukan keliaakikolla täydellisesti) Jos suolinukka ei saada paranemaan vaara erittäin vakaville sairauksille on enemmän kuin todennäköinen.
    Kyse on ikuisesta ruokavaliosta ja erittäin tarkasta ruokatuotteiden seurannasta.
    Satu

    • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

      Kiitos Satu! Juuri tätä tarkoitin: Olen vasta viime aikoina tajunnut, että homma on keliaakikoilla tosiaan noin tarkkaa!

      Välillä tuntuu, että itse ei arjen kiireissä muista edes nimeään, joten hattua nostan perheille, joissa tämmöiset ruokavalioasiat hanskataan muun ostos- ja ruoanlaittorumban lomassa. Ja entäpä se, että aika pienetkin lapset oppii kylässä ja muualla kodin ulkopuolella huolehtimaan itse siitä, etteivät laita ruokavalioon kuulumattomia suuhunsa. Sekin hatunnoston arvoinen juttu!

      • Satu Tuominen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

        :) kiitos Jenni :)
        On aika hienoa huomata näistä pienistä ”ruokasairaista” että urheasti jätetään ne herkut ottamatta, joista ei voi olla varma. Ja se, miten nopeasti opitaan tulkitsemaan itse tuoteselosteet esim. Kavereiden synttäreillä.
        Mutta kuten tuolla blogissanikin yritän kertoa, asia muuttuu myös nopeasti rutiiniksi ja menee ihan normaalin arjen ohessa. Rutiineista poikkeamiset tuovat yleensä ne haasteet. Mutta niiden kanssa oppii elämään. Mekin matkustetaan paljon, mutta silloin pitää olla vain äärimmäisen tarkka.
        Ihanaa naistenpäivän jatkoa Jenni :)

        • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

          Hyvää viikonloppua sinnekin :)

  3. Äippä kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

    Aika pitkä aika (olit Jenni neljä-vuotias) on vierähtänyt siitä kun ensimmäisen kerran maistettiin kyläreissulla tätä mustikkakaurakakkua ja tietysti resepti lähti mukaan, kiitos Sinikka :-) Silloin ei tiedetty rahkasta mitään, vaan kakku tehtiin kermavaahdolla ja mustikoilla, kymmenisen vuotta myöhemmin ”kevensin” rahkalla ja parempaa se näin on. Kakku on ollut kohta kolmekymmentävuotta meidän perheen herkku ja hienoa että nyt Jenni jaat sitä eteenpäin, etenkin keliaakikoillekin sopivana versiona.
    Lisää hymyileviä mustikkasuita :-)

    • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

      Tosiaan hassulta tuntuu, että kolmekymmentä vuotta on kohta tällä kakulla herkuteltu. Mihin katosi nuoruuteni??? ;)

      Meidän lapsuudessa peliin tuli rahkat, ja nyt kun itse äitinä teen tätä, italialaisesta keittiöstä pitävänä olen korvannut rahkan joskus Mascarponella. Kivaa vaihtelua. Mutta toki sunnuntaipäivällisen jälkeen usein syöty versio, jossa on rahkaa ja Artun mummon käden jälki, on se rakkain :)

      • Äippä kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

        Syksyllä tämä herkku ei vielä kuulunut mummon Artun lemppariruokiin. Annoin kakun päältä Artulle mustikan ja poika jähmettyi, irvisti, hyristeli ja sylkäisi pois, mutta saipahan Artun isä kaksinkertaisen annoksen :-))

  4. Mira Tuohenmaa-Virtanen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

    Kiitti tarkennuksesta. Oiskin ollut ikävä ylläri viedä töihin ja vakuutella työkaverille, että voi oikein hyvin syödä tätä kun on gluteeniton. Ei muuta kuin sopivia kaurahiutaleita etsimään, kun pullavuoro lähestyy. Mäkin olen kakkua ehtinyt jakaa jo eteenpäin :)

    • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

      Hyvä hyvä! Jaettu ilo on kaksinkertainen, jaettu makuelämys moninkertainen :)

  5. Riina kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

    Mä en ole ehtinyt, kun nauttia tätä kakkua muiden tekemänä. Väittäisin, että ehdottomasti lempparikakku täälläkin.

    • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

      Muistelisin, että sitä syödään siinä kuvassa, jossa sulla ja mulla on päällä pikkasen parempaa seppälää. Vai olikohan se kuitenkin jollain muulla… :D ;)

  6. Mira Tuohenmaa-Virtanen kirjoitti 4 vuotta sitten Vastaa

    ”ja oikein sukat” :D

Kommentoi