Kahvipöydän tarjottavat tasavuosijuhliin

Veljen vaimoke täytti kuunvaihteessa kolmekymmentä, ja veljeni päätti järjestää puoliyllätykselliset kahvikestit. Sankarin suku asuu pohjoisessa, ja he olivat käyneet onnitteluvisiitillään jo aiemmin. Duuni oli siis suhteellisen helppo, olihan kylään tulossa aika pieni, veljeni omasta perheestä koostuva porukka sekä muutama ystävä. No eihän se siitä silti selvinnyt.

Äitimme sekaantui tilanteeseen ensimmäisenä. He soittelivat veljeni kanssa ja sopivat, että minä ja äiti autamme kädetöntä miestä tarjoilujen tekemisessä. Siis: Me vieraat toisimme tullessamme synttäritarjottavat. Äiti sanoi, että hoitaisi suolaisen puolen, minun tehtäväkseni jäisivät makeat.

Mieleinen työnjako. Soitin veljelle, että kuinka monta vierasta tulee ja millaista tarjottavaa hän kaipaisi. Ei osannut vastata kumpaankaan kysymykseen. Homma oli siis juuri niin hallinnassa, kuin olin olettanutkin.

Valkkaillessani Kakkujen kuningattaret –keittokirjastani huhti-toukokuun kohdalta sopivia yksilöitä kolmikymppisille, sain huikean idiksen. Valitsen tarjottavan sankarin jokaiselta vuosikymmeneltä!

Tein perinteisen hedelmäkakun kuvastamaan kahdeksankymmentälukulaisissa ristiäisissä ja sankarin ensimmäisillä synttäreillä nautittuja täytekakkuja. Näitä hedelmin koristeltuja kakkuja ainakin meillä etelän elävillä oli tarjolla kaikissa juhlissa, ja tämän kuvan jaoinkin jo viime postauksessa. Ihaillaan vielä kerran!

Yhdeksänkymmentäluvulle tultaessa ja sankarimme aloitettua toisen vuosikymmenensä kansainväliset vaikutteet lisääntyivät kahvipöydissä selvästi. Valkkasin ysärikakuksi Nina Lincolnin suklaakakun. Se on keksimurupohjainen juustokakku, todellinen hitti, joka itse asiassa löysi tiensä Suomeen jo 80-luvulla. Loppua hyydytettävien kakkujen voittokululle ei näy, mutta tämän erikoisuus on se, että kakku hyydytetään pakastimessa, ei liivatteella. Toteuttamani resepti Kotilieden sivuilla, vassokuu!

Sankarin kolmannella vuosikymmenellä ja uudella vuosituhannella juhlien kahvipöytiä koristaa uudet herkut. Nyt kohistaan esimerkiksi macaron-leivoksista. Niitä siis vielä mukaan! En edes haaveillut tekeväni itse, vaan ostin kaupan pakastealtaasta. Todella hyviä, suosittelen tsekkaamaan!

Puheessani toivotin sankarille hyviä tulevia vuosikymmeniä. Vielä ei tiedä, mitä ne tullessaan tuovat, kahvipöytiin tai hänen omaan elämäänsä, mutta olkoon kaikki tuleva herkullista, sanoin, ja onnittelin itseäni erinomaisesta puheesta ja tarjoiluideasta.

Jos te mietitte tarjottavia tasavuosijuhliin, kolmekymppisiin, kuusikymppisiin tai kahdeksankymppisiin, suositan samaa ehdottomasti! Miettikää, mitä herkkuja sankarin milläkin vuosikymmenellä juhlissa tarjottiin, ja kootkaa pöytä niistä! Yksi makea ja suolainen per vuosikymmen, tai useampi.

Vanhemmista vuosikymmenistä kertomaan käyvät kihlakakut, lusikkaleivät ja esimerkiksi voitaikinaan kiedottu kaali eli kaalipiirakka. 40-50-luvulla karjalaisten piirakat löysivät tiensä tännekin, ja valmiita voileipiä on nautittu yhtä kauan, kuin myös voileipäkakkuja.

Tällä vuosituhannella suolaisella puolella ovat yleistyneet erilaiset pienten korppujen päältä tarjoiltavat tahnat. Äiti teki suolaisen piirakan kaveriksi kalaisia suupaloja näihin kemuihimme, ja itse harrastan porotahnaa. Jakoon samalla resepti sinappisiin graavilohileipiin, hyviä kahvipöytään molemmat.

Graavilohileivät

tummaa vuokaleipää tai Maalahden limppua
oikeaa voita
graavia lohta
tilliä

sinappimajoneesi:
½ muna
1 tl voimakasta sinappia
1 tl sitruunamehua
n. 1,5 dl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria

Valmista ensin sinappimajoneesi. Ota öljy ja muna hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Riko muna lasiin, sekoita haarukalla, ja kaada puolet pieneen astiaan. Lisää sinappi ja sitruunamehu. (Voit tehdä majoneesin toki kokonaisestakin munasta, mutta jo puolikkaasta tulee kelpo satsi.)

Laita sähkövatkaimeen vain yksi vispilä. Sekoita munaa voimakkaasti ja ala kaataa öljyä joukkoon ohuena nauhana, vähän kerrallaan. Voit säädellä majoneesin paksuutta öljyn määrällä. Mausta majoneesi suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä ja viilentyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

(Leikkaa leipäpalat kahtia,) voitele leivät ja asettele päälle lohisiivuja. Nosta päälle sinappimajoneesia ja koristele tillillä.

Poropalat

100 g kylmäsavuporoa (esim. leikkeleenä)
150 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
piparjuuritahnaa (Felix)
ruislastuja

Silppua poro pieniksi paloiksi. Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma. Mausta piparjuuritahnalla makusi mukaan. Sekoita joukkoon poro. Jaa massa nokareina pienille ruislastuille. Asettele tarjolle esim. graavilohileipien kanssa. Korista vati herneenversoilla.

 

Viimeiset vinkit: Jos haluat järkätä rennot tasavuosikemut esimerkiksi armaalle puolisollesi, voit myös ottaa mallia veljestäni ja organisoida pöydän nyyttärityylillä. Läheiset pitävät osallistumispyyntöä yleensä kunniatehtävänä, kuten mekin äitini kanssa. Eli veljeni siis vei meitä kuin litran mittaa, tajuan yhtäkkiä tätä kirjoittaessani. Hän pääsi erittäin helpolla, jäihän hänen tehtäväkseen vastata vain kahvista.

Tuskin ketään kiinnostaa, mutta kerron silti, että hän keitti kahvin pannuun seisomaan ja odottamaan juomista puolitoistatuntia ennen H-hetkeä, ja soitti sankarille töihin, että toisi omiin yllätysjuhliinsa kohta tullessaan vielä kahvimaitoa kaupasta.

Juhlien järjestämiseen voikin asennoitua monella tavalla. Ääripäinä toisten härski hyväksikäyttäminen ja hälläväliä-meininki, toisena ääripäänä hiusten irtoamista aiheuttava stressaaminen ja nipottava vinkuminen muille ihmisille. Paras asenne juhlan järjestämiseen löytyy todennäköisesti näiden välimaastosta.

Lykkyä kaikille sankareiden läheisille, jotka juhlia tänä kesänä suunnittelevat!

Lue kommentit

  1. Mira Tuohenmaa-Virtanen kirjoitti 3 vuotta sitten Vastaa

    Antti <3

    • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 3 vuotta sitten Vastaa

      Mitä ihmettä tää kuva esittää??!! :D

  2. Mira Tuohenmaa-Virtanen kirjoitti 3 vuotta sitten Vastaa

    Mikä kuva? :o

    • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 3 vuotta sitten Vastaa

      Toi kuva missä yleensä on sun pää!

  3. Mira Tuohenmaa-Virtanen kirjoitti 3 vuotta sitten Vastaa

    :D Siinä on minä ja kultainen oranki

Kommentoi