Pappilan, mummolan ja Alkon hätävarat

Hätävaraksi kutsutaan asiaa, joka voidaan ottaa käyttöön häthätää ja asap, tilanteen ollessa niin sanotusti päällä. Keittokirjoja lukeneet tietävät, että hätävaran muodoista klassisin on pappiloista tuttu jälkkäri: Maljaan heitetään kuivakakun paloja, hilloa, vaikkapa marjoja ja ehdottomasti kermaa, pariin kerrokseen. Oletus on, että ihmisillä on tällaisia tarvikkeita aina kotona, ja näin on kahvikestit valmiit alta aikayksikön, vaikka vieraat tulisivat pihaan kuinka yllättäen.

Tein lomamme viimeisellä viikolla tällaista sotkua, koska a) tykkään pappilan hätävarasta, b) tykkään vielä enemmän tiikerikakusta, jota pääsin hätävaran tarpeiston hankkimiseksi leipomaan (hieman käsitteen vastaisesti siis) ja c) olen päättänyt pitää pääni ja testata viime lokakuussa tehdyn uhkauksen mukaisesti kaikki 52 kakkua, jotka Kakkujen kuningattaret keittokirjasta löytyvät. Olen siis a) klassisten herkkujen perään, b) nykyihminen, jonka kaapeissa ei ole mitään hätävaraan viittaavaakaan vieraiden varalta ja c) pedantti perfektionisti, perhepiirissä myös patologisena masokistina tunnettu.

Eniveis. Viikon kakkumme, hätävara, pani minut miettimään sanan etymologiaa tarkemmin. Tajusin, että hätävaroilla on tällä hetkellä iso rooli elämässämme. Meidän perheemme tärkein hätävara ei kuitenkaan koostu kuivista keksin ja kakun murusista tai säilykepurkkivarastosta. Meidän hätävaramme on mummolat.

Jos ikinä ei pääsisi edes hetkeksi lapsestaan eroon, äitiys olisi rakkauden pakkopaita (saa käyttää mut ei o pakko hei). Olen tullut siihen tulokseen, että piinaavasti ja jatkuvasti huomiota ja/tai ”kevyttä ohjausta” eli ”ÄLÄ HYPPÄÄ!”-väliintuloja vaativasta alle 2-vuotiaasta on pakko saada hengähdystaukoja, tai terveys alkaa kärsiä. Kolme viikkoa yhteistä kesälomaa teki tehtävänsä, ja olimme muruni kanssa valmiita vaikka maksamaan siitä, että lapsi pääsisi lomamme vikalla viikolla mummolaan yökylään.

Ovet aukesivat ilmaiseksi, koska mummot eivät tietenkään tajua, millaisen rahasammon äärellä istuvat. Ja hyvä niin. Me saimme kaivattua laatuaikaa, lapsi kivan reissun, ja isovanhemmat kosketuksen sukunsa jatkumisen konkreettisiin ilmenemismuotoihin. Kaikki voittivat.

Istuimme uudella terassillamme aurinkotuoleissa ja katselimme horisonttiin. Olin käynyt edellisenä päivänä kaupassa ja kekannut, että kun mukulasta saadaan hetken rauha, me tietysti syödään hyvin. Pitkän kaavan mukaan, italialaiseen malliin, jotain jota meillä ei ole tehty yli kahteen vuoteen! Korkea aika siis verestää vanhoja harrastuksia.

Koska laatuaika on kallista, päätin, etten kuitenkaan vietä sitä keittiössä. Valkkasin niin simppelit elementit kuin kuvitella voi, ja yllätin itseni suunnittelemalla menun, joka oikeasti valmistui lähes itsestään. Jos sinua lykästää tänä kesänä ja laatuaika iskee yllättäen vasten kasvoja, testaa terassimenuani. Jos olet yhtään italialaiseen kallellaan, et tule pettymään!

Yksi varoituksen sana. Camparista olisi hyvä tykätä, jotta jokainen elementti maistuu. Muruni sanoin: ”On tää aika myrkkyä, mutta tähän tulee jostain syystä himo!”

You got that right, darling. Se(kin) pullo kului loman viimeisen viikon aikana loppuun asti, sillä iltaisin lapsen nukahdettua pikkunapsu maistuu kummasti, odotellessa karua arkeen paluuta ja sitä ensimmäistä aamua kun kelpo temperamentin omaava rakkauden hedelmämme viedään neljän viikon jälkeen taas päiväkotiin.

Alkon tuotteet ovat kuulkaa aika hyvä hätävara nekin. Mikään ei rauhoita lapsiperheen äitiä niin kuin cocktail tai lasi viiniä saunan päälle, kun talossa on viimein hiljaista! Amen.

 

Alkoholinkäryinen terassimenu italialaisittain

Aperitivo Campari Orange
Antipasti

Pasta ”Pepe”

Bistecca ”Flank steak”

Campari Pompelmo ”Ghiaccio”

Irish Coffee
Cioccolata

 

Kello kuusi, päivän askareet ohi, ja ilta terasilla alkaa!

Tarjolla lempiaperitiivini lisäksi pikkunaposteltavaa. Meloni ja parmankinkku maistuu kesältä Italiassa!

Italiassa pitkällä illallisella syödään annos pastaa tai risottoa ennen pääruokaa. Täyttää mahaa ja on hauska ohjelmanumero. Myös hyvää, kunhan pasta on ”al dente”.

Kuveliha eli Flank steak lepuutetaan grillauksen jäkeen liinan alla, mikä vetää ilmeet tuimaksi. Sitten leikataan ja maustetaan, ja viimein syödään, hyvän tomaattisalaatin kanssa.

Löysin eräästä vanhasta keittokirjastani Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajan Heikki Hakalan reseptin, joka lupasi lasehdettii aterian mukavasti. Lempparidrinkkini lusikoitavassa sohjomuodossa, nam! Sulaa terassilla nopeasti, mutta lopun voi juoda eli so what! Laseutuksen jälkeen saunaan, sen päälle jälkiruoaksi Irish coffeet ja suklaata.

Näiden iltojen takia ihminen elää!

 

RESEPTIT:

Campari Orange
1 annos
0,75 dl Camparia
1,5 dl appelsiinimehua (Valio luomu)
appelsiinisiivu ja jäitä

Kaada lasiin viilennetyt Campari ja mehu. Lisää appelsiinisiivu ja jäitä. Tarjoile aperitiivina.

Antipasti eli alkupalat
cantaloupe-melonia
parmankinkkua

Leikkaa meloni lohkoiksi. Kiedo ympärille parmankinkkuviipale tai puolikas. Tarjoile alkupalana.

Mukaan sopivat hyvin myös oliivit ja vaikka palat parmesaania, jos kaapista sattuu löytymään.

Pasta ”Pepe” eli Spaghettia ja pippuria
(2:lle primo eli eturuoka)
1 annos Barilla spaghettia
25 g voita
0,5 dl kermaa
suolaa
reilusti mustapippuria

Mittaa yksi annos spaghettia (yksi annos jaettuna kahdelle syöjälle on sopivan kokoinen ”primo”). Keitä spaghetti pakkauksen ohjeen mukaan, Barilla spaghettia se max 8 minuuttia! Pastan tulee olla vain juuri ja juuri kypsää eli ”al dente”.

Pastan kiehuessa sulata voi pienessä kattilassa. Lisää kerma, kiehauta, ja keittele hiljalleen pari minuuttia. Lisää suolaa (ja jotakin yrttiä) sekä reilusti rouhittua mustapippuria. Sekoita hyvin.

Valuta spaghetti, lisää kastike, sekoita ja jaa kahteen kulhoon. Nauti heti, joko jääveden tai mieluummin valkoviinin kanssa.

Bistecca ”Flank steak” eli Grillattua kuvelihaa
(2:lle)
1 kpl Tammisen Rotukarja Flank Steak –pihviä (n. 400 g)

Ota liha hyvissä ajoin ennen grillausta huoneenlämpöön. Grillaa pakkauksen ohjeen mukaan (marinoimatta lihaa). Lepuuta folion ja keittiöpyyhkeen alla 15 minuuttia (20 minuuttia, jos maltat). Leikkaa siivuiksi, mausta suolalla ja pippurilla, ja vedä huiviin esim. tomaatti-sipulisalaatin kanssa (resepti viime postauksessani). Italialaista punaviiniä kylkeen myös, ehdottomasti!

Campari Pompelmo ”Ghiaccio” eli Greippi-Campari-jäädyke
(4:lle)
3 dl greippimehua (Tropicana, jota löytyy marketin kylmäosastolta)
2 dl Camparia
sokeria

Sekoita greippimehuun Campari ja sokeria sen verran, että seos maistuu hyvältä. Pane seos pakastimeen laakeassa astiassa ja sekoita jäätymisen aikana ahkerasti haarukalla. Huom! Varaa tähän riittävästi aikaa, jäätyminen vie useita tunteja (eli aloita tästä jo aamulla, jos illalla syödään). Lusikoi tarjolle cocktaillaseihin. Syö heti, sillä jäädyke sulaa nopeasti.
Alkuperäinen resepti Heikki Hakala, Glorian toinen ruokakirja

Irish Coffee, Cioccolata eli Irish coffeeta ja suklaata
(1 annos)

3 cl (irlantilaista) viskiä
n. 1,5 dl vahvaa kahvia
n. 1 rkl sokeria (tummaa)
kermaa vaahdotettuna
tummaa suklaata (Fazer)

Mittaa viski esim. viinilasiin. Kaada lasiin kuuma kahvi. Makeuta makusi mukaan sokerilla. Sekoita. Lisää pinnalle pari ruokalusikallista vaahdotettua kermaa. Tarjoile rinnalla pari palaa tummaa suklaata.

Kommentoi