Savulohikiusaus

Maailman paras ja toiseksi paras lohilaatikko

Maailman paras lohilaatikko tehdään näin. Ripotellaan suolaa noin puolen kilon painoiselle lohifileelle, josta on ruodot nippaistu pois. Annetaan maustua hetken. Haudutetaan iso silputtu sipuli pannulla voissa, kullankeltaiseksi. Kuoritaan ja viipaloidaan viitisentoista pottua, sellaista lajiketta, joka sopii laatikoihin. Huuhdellaan viipaleet lävikössä ja kuivataan talouspaperilla painellen. Ladotaan puolet potuista voideltuun vuokaan ja levitetään päälle sipuli, viipaloitu lohi ja puntillinen silputtua tilliä. Päälle ladotaan loput pottuviipaleet. Sitten sekoitetaan 3 munaa ja 4 dl kuohukermaa tai kerma-maitoa ja maustetaan seos suolalla ja ripauksella valkopippuria. Kaadetaan vuokaan ja paistetaan laatikkoa noin 1,5 tuntia 175 asteessa. Kypsyys koitetaan haarukalla. Laatikon kuuluu olla kunnolla pehmeää. Jos ei ole, paistetaan lisää, mutta varotaan polttamasta pintaa. Lopulta nostetaan lohilooda pöytään. Sen kanssa tarjoillaan paitsi suolaa, jolla annoksesta saa kukin haluamansa vahvuisen, myös ehdottomasti sulatettua lämmintä voita pienessä pikarissa.

Lohilaatikko sopii yhtä hyvin talveen ja kesään. Sitä ei tietenkään tehdä uusista perunoista, mutta laareista löytyy läpi kesän muitakin vaihtoehtoja. Kun peruna on hyvänmakuinen, laatikosta tulee väistämättä hyvä. Mutta jeesaahan se kuohukerma ja voi hommaa kummasti.

Laatikot ja kiusaukset ovat keittojen ohella parasta ruokaa vähän isomman porukan muonittamiseen. Niitä pystyy tekemään melko pienellä vaivalla ja rahalla isonkin satsin. Ja yleensä kaikille maistuu. Meillä on tehty nyt viikon verran intensiivisesti pihoja, ja tutuksi on tullut työmiesten ruokkiminen aamuyhdeksän ja iltapäiväkahden kahvien välillä kello yhdentoista lounaalla. Kellontarkasti. Muutamana aamuna on lounaan tekemisessä tullut vähän kiire, kun ei ole laiska emäntä jaksanut käydä edellisenä päivänä kaupassa. Tällaisissa floppitilanteissa ei ole mahdollista tehdä maailman parasta lohilaatikkoa, koska se vie perunankuorimisineen ja kypsennyksineen paljon aikaa. Silloin apuun tulee maailman toiseksi paras lohilaatikko.

Toiseksi paras lohilaatikko on pikakiusaus, joka on mahdollista valmistaa tunnissa. Avuksi otetaan kaupan pakastealtaasta löytyvä peruna-sipulisekoitus. Se ei ole se tie, jonka hymyssä suin valitsen, mutta se on järkevä tie. Kilon pussukassa on myös suomalaisuudesta kertovat merkit, mikä on pääasia. Toki pakastetun perunan maussa vähän hävitään, mutta pikalaatikkoon saadaan intensiteettiä valkkaamalla loheksi savulohta. Ja se kuohukerma toimii kuulkaa kuin väärä raha maun antajana, believe you me.

Yhteishyvän savulohikiusauksessa on vielä ekstralisänä juustoa. Valkkasin polar-juustoraastepussin (150 g), ja lopputulos oli sopivan juustoinen. Vähän kyllä ronkin kerroksia sekaisin, kun kaikki ainekset oli vuoassa, eli pintaan ei tullut paksua kuorta vaan laatikossa oli tasaisempi juustoisuus senkin vuoksi. Minusta parempi näin. Mausteeksi reseptin mukaan rouhitaan sitruuna- tai limepippuria. Tarkoittaa varmaankin niitä Santa Marian mausteinnovaatioita eli myllyjä, joita löytyy kaupan mausteväliköstä moneen makuun, jopa niin sanotusti enemmän kuin laki sallii. Tiedoksi sille Järvenpään siskolle, jonka mies pilkkaa sitä liian tarkasta reseptien noudatustyylistä, että laatikkoon voi kyllä ripotella ihan perinteistäkin sitruunapippuria, jos myllyä ei lähikaupassa ole.

Niin tein minäkin. Ja erinomaista tuli. Työmiehet kiittivät ja jopa meidän nirso lapsi söi kaksi annosta tätä lohilaatikkoa! Voi onnenkyynel sentään, taidan olla aika hyvä kokki, kun omalle perheellekin kelpaa…

Lohilaatikko

Kommentoi