Englantilainen hedelmäkakku

Tänään agendalla muun muassa hedelmäkakku

Hyvää Tuomaan päivää!

Vanhan kansan mukaan tänään alkaa joulu ja jouluvalmisteluiden pitäisi viimeistään olla tehty. Kuulkaas vanha kansa, sori vaan, mutta ei ole nykymaailmassa kuunaan mahdollista: Tänään monessa perheessä jouluun laskeutumisen sijaan mietitään kuumeisesti, mitä on vielä hankkimatta, ja stressataan siitä, että pari jouluvalmistelujen kiireisintä päivää ovat vielä tulossa.

Erilaisten ruokamedioiden mielestä on jostain syystä trendikästä ja ajanhengenmukaista viestittää, että ”Jouluna ei nipoteta!” tai ”Ota rennosti jouluvalmistelut!”. Että tulee se joulu ilman siivoamistakin, ja ruoatkin valmistuvat suitsait, ja ei pidä tehdä liikaa tai yrittää ylittää itseään, jottei tule paha mieli.

En kuulu tuohon joukkoon, vaan minun jouluviestini kuuluu näin: ”Jynssää, hinkkaa, leivo ja laita. Tee joulun alla koko ajan jotain, ja kaikki minkä ehdit. Älä luonnollisesti ota pahaa mieltä siitä, mitä ei ole mahdollista tehdä, jos sinulla on esimerkiksi vauva lähes koko ajan sylissä ja kolmevuotias lahkeessa. Mutta riuhdo silti hieman, ja aja itseäsi vielä vähän lähemmäs sitä romahtavaa reunaa. Niin saat aatonaattona nukkumaan käydessäsi varmimmin joulumielen!”

Raastaviin puhdetöihin kuuluu poikkeuksetta leipomishommia, ja vaikka haastajia on pilvin pimein, perinteinen kahvikakku löytyy vieläkin aika monesta joulupöydästä. Taatelikakku ja piimäkakku ovat kestosuosikkeja, mutta englantilainen hedelmäkakku on sittenkin se kaikkein paras. Teen sellaisen melkein joka vuosi, aina vähän eri reseptiä kokeillen. Hedelmäkakku on todella säilyvä, ja se kannattaa leipoa ainakin pari päivää ennen tarjoilua, siis tänään! Toisissa resepteissä kakkua käsketään säilyttämään jopa viikon, mutta kuka niin kauan edes pystyy olla tätä herkkua korkkaamatta, ihmettelen.

Testasin Yhteishyvän hedelmäkakkua itsenäisyyspäivän alla, ja herkullista tuli! Punaiset kirsikat ja pilkotut luumut korvasin käyttämällä 1,5 dl kuivattuja karpaloita, ja hedelmien maustamisaikaa alkoholissa pidensin antaen niiden lillua liemessä usean tunnin. Muuten mentiin reseptin mukaan. Alkoholina käytin rommia, mutta konjakki sopii yhtä hyvin, jos sinulla sattuu sitä olemaan avattu pullo kotona.

Alkoholin määrä, 2 dl, tuntuu hurjalta, mutta usko pois, se kuuluu asiaan. Paistopäivänä kakku voi olla viinanhuuruinen, mutta parin päivän säilytyksen jälkeen höyryt ovat haihtuneet ja jäljellä on vain ihanan täyteläinen maku. Ja muista paistaa vain juuri ja juuri kypsäksi. Kuivakakkukin saa jäädä meheväksi.

Hedelmäkakku

Kuten todettu, joulu on mielentila. Olen kateellinen niille, jotka huomenna vain nostavat jalat pöydälle ja odottavat joulun tuloa. Minulle joulufiiliksen saavuttaminen vaatii pientä yritystä, ja jotain sekopäistä siivoamistemppuilua täällä taas tehdään ja ajetaan koko porukan pinnaa tiukalle.

Tsemppiä kaikille kohtalotovereille! Pari raskasta ja repivää päivää on edessä. Mutta kuten aina, vaiva palkitaan, ja ihana joulu tulee taas :)

Lue kommentit

 1. Outi kirjoitti 2 vuotta sitten Vastaa

  Ihanaa&rentouttavaa joulua, kunhan sinne asti ”resseinesi” pääset. Kiitos tästä vuodesta: on ollut tosi tosi viihdyttävää menoa :-)

  • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 2 vuotta sitten Vastaa

   Kiitos, ihana kuulla :) Joulua myös teille!

 2. hanna kirjoitti 2 vuotta sitten Vastaa

  Mukavaa joulua!Kyllä jouluun kuuluu pieni stressi ja hössötys.minun joulutunnelmaan ei tarvita kuin kinkkua ja vihreitä kuulia..pukkikin tuleejo klo15,pääsee lapsi jännityksestä.

 3. Mari kirjoitti 2 vuotta sitten Vastaa

  Minustakin jouluun kuuluu kaikenlainen laitto, niin kotona kuin keittiössä. rennosti ottaminen on laiskojen ihmisten puhetta. Vaikka työtä on, tuo touhuaminen joulufiililksen. Ja kuka sanoo, että kaikki se kaappien siivoaminen ja järjestely jne. pitää tehdä jouluviikolla? Voihan sitä aloitella vaikka lokakuussa.

  Kiitos elämänmakuisista kirjoituksista! Outin tavoin viihdyn blogisi kanssa mainiosti. Kivaa joulunaikaa teidän perheelle!

  • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 2 vuotta sitten Vastaa

   Kiitos, tällaisia palautteita on niin kiva lukea, varsinkin näin jouluna :)

   Sanopa muuta. Jos haluaa siivota ylipäätään joskus kaappinsa, mikä parempi aika siihen olisikaan kuin joulunalusaika. Homman voi hoitaa pikkuhiljaa loka-marraskuussa, ei ne siinä sotkeentua ehdi, ja näin saa upean joulumielen.

   No, totuuden nimissä, tänä vuonna ei siivottu kaappeja, mutta ensi vuonna sitten taas :)

 4. Tomi kirjoitti 2 vuotta sitten Vastaa

  Hyvä Tuomas joulun tuopi :)

  • Jenni Hoikkanen Jenni Hoikkanen kirjoitti 2 vuotta sitten Vastaa

   Miten onkaan sattunut, että myös naapurin miehen nimipäivä on Tuomaan päivänä. Teidän pitäisi tosin vaihtaa se viskiryyppy jouluolueen, sitähän se Tuomas tiesi. Ehdotan, että aloitatte uuden jouluperinteen ja teette itse joulukaljan. Sitä sitten maistellaan ensimmäistä kertaa Tuomaan päivänä (ja vietetään seuraava yö veskissä…). Ei kun välineitä hommaamaan ensi vuodeksi.

Kommentoi