Valkoviinispritzer seljankukalla

Rakastan alkoholia. Haastakaa käräjille, mitä sitä peittelemään. Varsinkin lomalla lasi viiniä tai olut ruoan kanssa nostaa ruokahetken seuraavalle tasolle, ja kun on lämmin, aurinkotuolissa nautittu cocktail on ihan paras rentoutumiskeino. Säätiedotus lupailee tälle viikolle hellekelejä, ja meidän terassilla on varauduttu outoon ilmiöön hyvissä ajoin. Kehittelimme meidän suun mukaisen drinkin jo loman alkajaisiksi. Ei vara venettä ja niin edelleen.

Valkkarispritzer on kesälomajuoma jos mikä. Loisto aperitiivi, joka maistuu ruoanlaiton lomassa ja grilliä viritellessä sitä paremmalta mitä lämpimämpi on, elikäs nappilaaki tälle viikolle. Tässä juomassa superia on maun lisäksi se, että sangrian tavoin kukin voi sekoittaa tästä mieluisan, kevyemmän tai runsaammin alkoholia sisältävän, makeamman tai kuivemman. Sun valinta.

Meidän valinta on ollut lapsiperheystävällinen, eli sisältää 12 cl valkkaria, perusalkoholiannoksen verran. Sen sulamiseen naiselimistöstä menee suunnilleen kaksi tuntia, mikä tarkoittaa, että jos sellaisen nauttii iltapäivällä aurinkotuolissa, voi hyvällä omalla tunnolla juoda paviljonki-illallisella sen oluen tai lasin viiniä, eikä promillet kasaudu. Eikä kasaudu kaloritkaan, sillä tässä spritzerissä käytetään kivennäisvettä, ei spritea! Mikä parasta: seljankukka on ollut jo pari vuotta jollain lailla trendikästä, joten sen käyttäminen drinkissä saa sinut tuntemaan olosi paremmaksi ihmiseksi, jos saat ruokatrendeistä kiksejä.

Näin sen teet: Ota isoja viinilaseja tai mukavan kokoisia muita laseja esille. Laita pohjalle kolmisen jääpalaa per lasi. Korkkaa pullo omena-seljankukkajuomatiivistettä (Tesco Finest Apple Elderflower). Valuta 1,5−2 ruokalusikallista tiivistettä laseihin (perusruokalusikallisia, ei siis leivonnassa käytettäviä 15 ml:n mitallisia, se on jo vähän hevi määrä). Mittaa laseihin 1−1,5 dl valkoviiniä (tarkka 12 cl jos haluat olla eksakti). Kaada päälle kivennäisvettä 0,5 dl per lasi. (Meillä on tällä lomalla suurkulutettu Kotimaista kivennäisvettä ja hiilihapotettua lähdevettä. Näitä pikkupulloja on koko ajan jääkaapissa, joten olen fiksannut juoman molemmista, molemmat hyviä.) Lopuksi kevyt sekoitus lusikalla.

Juoman voisi koristella syötävällä kukalla, sitrus- tai hedelmälohkolla… mutta ei tässä nyt ole aikaa, kun on kiire terassille!

Hyvää kesää!

Kommentoi